Van rabarber kun je een gier maken die voor verschillende planten als meststof kan gebruiken. De verdunde gier als meststof, de onverdunde gier als extract ter bestrijding van bladluizen en rupsen. De gier wel buiten maken want door het gistingsproces kan het behoorlijk stinken!
Hoe maak je de gier
- Neem een grote emmer en vul deze met water.
- Voeg rabarberbladeren toe (1 kilo per 10 liter water).
- Laat de emmer staan en wacht een paar dagen
- Roer het mengsel 2x per dag goed door.
- Na ongeveer drie dagen komt het natuurlijke gistingsproces op gang. Dit is te zien aan de belletjes die zich in het water vormen
- Na 10 tot 14 dagen is de rabarbergier klaar. Bij warm weer soms wat eerder.
- Zorg dat er altijd voldoende zuurstof bij het mengsel kan.
- Nu kan je de gier gaan zeven. Gebruik hiervoor een oude doek of eventueel een keukenzeef.
- De gier kun je in plastic flessen of in een emmer bewaren.
Als je de gier als meststof wil gebruiken dan deze eerst verdunnen met water met een veerhouding van 1 op 10. Van 10 liter gier kun je dus 100 liter meststof maken. De gier op de aarde rond de planten gieten. Door de stoffen die zich in de gier bevinden, zullen de planten goed groeien en beter bestand zijn tegen bladluizen en rupsen. Bespuit het gewas eens in de week of om de twee weken met het rabarberaftreksel. Bij koolgewassen alleen rond de stam gieten
Thee van rabarber
Indien je last hebt van een luizen of rupsenplaag die je onmiddellijk wil bestrijden dan kun je eens proberen om rabarber thee te maken. Rabarber thee is erg effectief tegen luizen, rupsen en witte koolvlieg.
Het recept
* Pluk
ongeveer één kilo rabarberbladeren.
* Snijd de bladeren in repen.
* Kook de rabarberbladeren ongeveer 20 minuten in een pan met 2 liter
water.
* Laat het mengsel afkoelen.
* Zeef het extract.
* Voeg één eetlepel natuurlijke zeep toe
* Verdun het mengsel nu verder met water in een verhouding van 1 op 4
Nu kan je het extract nu over de planten vernevelen. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag om minder risico te lopen op verbranding van het blad. De zeep in het recept is om het extract beter aan het blad te laten hechten. Wil je liever geen zeep gebruiken dan is suiker een optie.