Het heeft al weken niet geregend, de moestuin zucht onder de droogte. De groei valt stil en planten gaan slap hangen. Aan de late kant maar voor een goede oogst mag je water geven niet verwaarlozen, dus aan de slag. Een plant bestaat voor 95% uit water het is dus belangrijk altijd te zorgen voor voldoende vocht.
Hoe pak je dit aan!
Allereerst kan je het beste ’s-morgens water geven zodat de planten overdag kunnen opdrogen. Je moet zoveel water geven dat het tot de wortels komt en niet alleen het grondoppervlak nat maakt. Makkelijker gezegd dan gedaan als je uitgaat van een worteldiepte van 20 cm dan is 2000 liter water voor 100 m2 nodig. Het draait er dus op uit dat we minder vocht zullen toedienen.
Ondanks het bovenstaande valt er nog genoeg te bereiken door bijvoorbeeld organische mest en compost aan de grond toe te voegen. De humus die hieruit ontstaat zal de grond het vermogen geven om meer vocht vast te houden en als het ware als een spons te werken. Daarnaast kan je door hakken en schoffelen en water geven als de zon niet schijnt verdamping tegen gaan en vocht vasthouden.
Het water geven zelf:
Iedere dag een beetje water geven zal planten geen goed doen. Het water bereikt nooit de belangrijkste wortels en bevordert bovendien de ontwikkeling van oppervlakkige beworteling waardoor de plant nog kwetsbaarder wordt voor droogte. Het is daarom beter een keer een flinke hoeveelheid water te geven dan iedere keer een beetje. Zoals geschreven voorkom je verdamping door water te geven als de zon niet meer schijnt, bovendien heb je minder kans op verbranding van planten en kan het water dieper wegsijpelen in de grond.
Waar moet je opletten.
Niet iedere plant heeft dezelfde waterbehoefte. Teveel aan water is even schadelijk voor de plant dan een tekort aan water. Ter verduidelijking: Meloenen staan liever wat droger, augurken en komkommers en bladgroenten daarentegen houden wel van wat nattigheid. Jonge aanplant en bloeiende bonen moet je zeker voldoende water geven. Daar tegenover mogen afstervende uien weer niet teveel hebben, omdat dit de bewaarbaarheid verminderd. Onthoud dat teveel water leidt tot verzadiging en dichtslempen van de grond waardoor planten kunnen verstikken. Bovendien liggen ziektes en schimmels die van vocht houden op de loer.
Hoe je een makkelijk onderwerp ingewikkeld kunt maken!