Maria Thun

We weten dat bij tuinen rekening wordt gehouden met weersomstandigheden Zaaikalenders gebaseerd op de maanstand. die zijn gekoppeld aan een bepaald jaar zijn meestal gebaseerd op de stand van de maan. Hierbij wordt door deze stand bepaald wat de beste tijd is om te zaaien, verplanten, oogsten, snoeien etc. Bij volle maan groeien planten iets harder doordat er extra licht beschikbaar is. Ook wordt gedacht dat de zwaartekracht van de maan subtiele invloed heeft op het groeiproces van planten. Net zoals de maan eb en vloed veroorzaakt.

Kort samengevat luidt de aanbeveling om:
• Niet te zaaien bij volle of nieuwe maan
• Bij wassende maan bladgroenten en bloemen te zaaien en
• Bij afnemende maan wortelgewassen

Door de wetenschap worden deze theorieën soms beschouwd als pseudowetenschap omdat de moestuin adviezen niet altijd overtuigend kunnen worden onderbouwd met bewijs. Tegelijkertijd zijn er dus wel tal van redenen te bedenken dat de invloed van de maan wel degelijk een gunstige invloed kan hebben op de groei van gewassen.

Voor meer informatie wijzen we u door naar een veel gebruikte methode van Maria Thun. Deze wordt ieder jaar in boekvorm wordt uitgegeven. Hierbij worden van ieder jaar de maanstanden gebruikt om te komen tot specifieke adviezen bij het kweken van gewassen. Zie bijvoorbeeld deze versie van de zaaikalender 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *