LAVAMEEL goed voor de tuin

Lavameel is hot, het is goed om hier even bij stil te staan. Lees het artikel en spreekt het je aan doe er dan vooral je voordeel mee.
Het is bekend dat lava vruchtbaar is door de aanwezigheid van kalk, magnesium, kali, fosfor, borium, ijzer, koper, mangaan, zink en kleimineralen. Daarom vind je rondom vulkanen de vruchtbaarste grond waar het goed op tuinieren is. In onze kleigrond ontbreken of zijn bovengenoemde elementen verdwenen, daarom proberen we deze met kunst- en vliegwerk aan te vullen.

Eerder genoemde sporenelementen en kleimineralen zorgen ervoor dat gewassen:

  • Eerder volgroeid zijn, ze bevatten hogere gehaltes aan suikers en zetmeel, ze zijn minder bevattelijk voor ziekten en plagen en ze zijn langer houdbaar en voller van smaak.
  • De samenstelling van de grond is meer in balans (ook door overbemesting ontstaat een onbalans).
  • Planten hebben minder last van schadelijke insecten, omdat het weerstandsvermogen van de plant wordt versterkt.

Hoe gebruik je lavameel?

  • Voor snellere compostering
    Om de compostering te versnellen – en tevens de mineralenhuishouding te verbeteren – voeg je 10 kg. lavameel per m3 aan de composthoop toe. Zorg er voor dat de hoop vochtig blijft en zeker niet uitdroogt.
  • Het verrijken van de bodem
    Bodems verarmen elk jaar omdat mineralen aan de bodem worden onttrokken en niet worden aangevuld. Gebrek aan borium is er bijv. de oorzaak van dat worteltjes gaan scheuren. Zink is nodig voor de eiwitvorming in planten.
    In het groeiseizoen voeg je lavameel toe aan de grond. De hoeveelheid lavameel die voor de moestuin wordt geadviseerd wisselt nogal. Er worden hoeveelheden genoemd van 200-350 gram per m2. Moestuinders gebruiken vaak een handjevol bij het verplanten van groenteplanten, in zaaigeulen en pootgaten.
  • Het bestrijden van insecten
    Er zijn verstuivers in de handel waardoor een luizenplaag met lavameel kan worden bestreden; bijkomend voordeel: regen- of sproeiwater komt bij het wortelgestel terecht en wordt erdoor opgenomen.

Wil je meer weten, er is legio aan informatie op internet te vinden, kijk eens op http://biosolutions.bio/lavameel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *