Potjes en potten

De meeste tuinders weten het wel, maar juist voor de nieuwe tuinders onder ons misschien wel een handige tip over het gebruik van bloempotten en ja, ook yoghurt emmertjes.

Het begint bij het opkweken van verschillende planten thuis of in de kas. Daar zijn natuurlijk speciale zaaibakken en potjes voor te koop, maar de schalen waar het vlees in de supermarkt verkocht wordt zijn erg handig om in voor te zaaien. Eén als zaaibak en een ander als deksel. En ziedaar: een perfect mini broeikasje. Als ze goed gekiemd zijn verhuizen ze naar kleine potjes en is de tijd daar (geen nachtvorst meer) dan kunnen de plantjes naar buiten. Sommige plantjes zijn nog heel kwetsbaar zoals bijvoorbeeld slaplantjes. En dan zijn de yoghurt emmertjes een prima bescherming! Bodem eruit snijden en over het plantje en een beetje in de grond draaien. Dan kan de beruchte veenmol niet bij de wortels van de plant komen. Zijn de planten goed geworteld en zit de groei erin dan de emmertjes weer verwijderen.

Voor grotere planten zoals koolplanten zijn de grote maat potten een uitkomst! Ook met de bodem eruit natuurlijk. Duiven zijn gek op het jonge blad. Met eventueel een afzetlint over de potten en oude cd’s aan een stok. Dat schrikt ze over het algemeen af.

De supergrote potten zijn bijzonder handig om aardappels in te telen. Het zelfde systeem als hierboven beschreven en de veenmol komt niet zomaar bij de nieuwe piepers!!

Succes! Heb je zelf tips? Laat het weten!!

Ineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *