De veenmol, een lastig insect!

De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is een insect uit de familie Gryllotalpidae. Andere namen zijn aardkrekel of molkrekel, maar het is geen directe familie van krekels, wel valt de veenmol onder dezelfde orde Orthoptera. De bruin-zwarte veenmol is een insect van ongeveer 5 cm lang, met graafpoten zoals de gewone mol. Hij graaft onderaardse gangen, waarbij veel wortels worden afgebeten. Op deze wijze kan de veenmol in korte tijd ernstige wortelschade toebrengen. De veenmol leeft van larven, rupsen en wormen, maar ook van plantaardige delen, zoals wortels. Hij bevindt zich voornamelijk onder de grond, in graslanden en moestuinen, met een voorkeur voor vochtige en humusrijke bodems. De dieren maken ’s nachts een doordringend tjirpend geluid. Veenmollen vallen onder de Flora en Faunawet en zijn dus beschermd. Het is verboden om veenmollen te doden.
Wat te doen
Van veenmollen kun je op verschillende wijzen verlost worden:

  • Ze zijn te vangen door een plastic bakje, conservenblikje of bv een jampotje tot 5 cm onder het oppervlak in te graven, liefst in een mollengang. Dan leg je er een plaatje glas of hout overheen. De mol zal er tijdens zijn wandeling op stuiten en in vallen. Aangetrokken door de warmte en de beschutting die het biedt. Elke ochtend even checken.
  • Nesten ruimen en zo de populatie verkleinen. Wortels zijn geliefd bij veenmollen, veenmollen maken graag een nest onder peen en wortelen. Je kunt de nestplaatsen herkennen door geel wordend loof boven het nest. Als je dit weet kun je het nest weghalen.
  • Bestrijding door de inzet van aaltjes, een soort mini wormpjes genaamd: Steinernema carpocapsae. Deze aanpak kun je het beste samen met andere tuinders doen. De aaltjes worden als poeder in een zakje geleverd. Zo klein zijn die beestjes, gewoon poeder. Het poeder moet in water worden opgelost en vervolgens over de tuin worden verspreid.

Voor deze biologische bestrijdingswijze zou je kunnen kijken op sites als:
www.natuurlijkemuur.nl/c-2534754/natuurlijke-plaagbestrijding
www.ecostylewebshop.nl/tuin/biologische-bestrijding/
www.biocontrole.nl/plaagbestrijding.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *