Zaad bestellen

Beste tuinders, bij dit bericht vindt u de zaadgids 2021 van ‘van der Wal zaden’ samen met de bijbehorende bestelformulieren. Omdat tuinders ook vroege gewassen zoals erwten willen telen zullen we ook dit jaar de bestelling van de vereniging vroegtijdig plaatsen. Zoals gebruikelijk wordt gelijktijdig met de bestelling van zaden de pootaardappelen besteld. U kunt uw bestelling tot 18 december 2020 plaatsen en inleveren bij de secretaris. Daarna zal een verzamelbestelling uitgaan. De levering van zaden en pootgoed zal in twee delen plaatsvinden, de zaden begin januari en de pootaardappelen medio maart 2021.

Vorig jaar hebben we ook een verzamelbestelling voor biologische zaden bij ‘de Boster zaden’ geplaatst, echter door onvoldoende deelname loont het niet om via de vereniging een bestelling bij deze leverancier te plaatsen. Wilt u bij de Bolster bestellen dan zult u dat zelf moeten doen.

Tot slot voor degene die liever een papieren zaadgids willen hebben, die kunnen die iedere dag na 17.00 bij de secretaris ophalen.

Algemene Ledenvergadering 2019

Het tuinseizoen zit er weer op dus het wordt tijd om de Algemene Leden Vergadering te houden. De geplande vergaderdatum sluit niet aan op de termijn zoals genoemd in ons reglement. Onze excusses daarvoor. De vergadering is gepland op

18 DECEMBER OM 19.00 UUR IN HET SPANT.

Dit jaar is veel vrijwilligers werk verricht. Kijkend naar volgend jaar willen we er als vereniging meer als eenheid voor elkaar zijn. Belangrijke agendapunten voor de vergadering zijn onder meer:

 • hoe kunnen we als vereniging meer voor elkaar betekenen;   
 • de asbest problematiek en
 • ontwikkelingen Leimuiden-West.

U bent van harte welkom.

De voor deze vergadering van belang zijnde stukken zijn hieronder terug te vinden en te downloaden. De agenda wordt separaat via de mail aangeboden.

Voorlopige stukken voor ALV2020

Beste tuinders, het tuinseizoen zit er op.

Inmiddels hebben jullie de factuur voor 2021 gekregen.

Zoals jullie weten plannen we na het seizoen onze Algemene Leden Vergadering (ALV). Dit jaar loopt alles anders dus ook onze ledenvergadering.

De vergadering zal vanwege corona uitgesteld worden tot een tijdstip waarin we elkaar normaal kunnen ontmoeten.
Hierop vooruitlopend krijgen jullie alvast het jaar- en het financieelverslag. Het concept verslag van de ALV2019 hebben jullie al eerder ontvangen en is op deze site terug te vinden.

Aanvullende willen we jullie aandacht vragen voor het volgende:
1. Voor frezen van je tuin kun je je zoals voorheen via de site opgeven.
2. We zijn opzoek naar een algemeen bestuurslid die samen met ons het reilen en zeilen van de vereniging wil vormgeven. Wil je wat voor de vereniging betekenen stuur dan een mailtje naar onze secretaris.

Geef je hier op om je tuin te fresen

Ook dit jaar kunnen we weer tuinen fresen. Als je onderstaand formulier invult en voor betaling zorg draagt dan nemen we contact met je op als we gaan fresen.

  1x fresen van een hele tuin a' 200 m2 kost €38,-
  2x fresen van een hele tuin a' 200 m2 kost €76,-
  Voor een halve tuin betaal je de helft van de kosten.

  1x fresen2x fresen

  De verschuldigde kosten kunt u voorafgaande aan het fresen overmaken op rekeningnummer NL23 RABO 0127 7101 32 t.n.v. Volkstuinders Vereniging Leimuiden t.a.v. P. Vroonland.

  Nieuwsbrief nummer 2

  Leden, hierbij plaatsen we onze tweede nieuwsbrief. Klik hier en u ziet de laatste wetenswaardigheden en mededelingen van het bestuur. Als u ook iets in de nieuwsbrief wilt plaatsen laat het ons weten en we gaan ermee aan de slag.

  Tomatenjam !!

  Ook zoveel tomaten? Deze tomatenjam is weer eens wat anders  en smaakt overal lekker bij. Niet alleen op brood maar ook op een toastje of bij een stukje kaas! Het leukste van dit recept is dat het simpel is en puur natuur!

  Wat heb je nodig:

  • 1,5 kilo tomaten. Maakt niet uit welk soort! Alles soorten door elkaar.
  • 1,5 kilo geleisuiker of halfzoete geleisuiker. Zie recept op de verpakking.
  • 2 cm verse gember
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • Sap van een halve citroen
  • Snuf peper naar smaak ca 6 draaien van de pepermolen

  Bereiding:

  Snijd de tomaten in grove stukken en verwarm ze in een pan. Géén vet toevoegen, alleen maar puur de tomaten.

  De kruiden toevoegen en het geheel lekker laten pruttelen. Als de tomaten gaar zijn de staafmixer erdoor halen of (als je geen velletjes en pitjes wil) door de roerzeef. Opnieuw goed verwarmen en de suiker toevoegen. Als laatste het citroensap. Blijven roeren en aan de kook brengen. Testen of de jam dik genoeg doe je door te checken of er een druppel min of meer aan de roerlepel blijft hangen.  Toch te dun? Wat meer geleisuiker erbij en opnieuw minstens 2 minuten aan de kook houden.

  De jampotjes direct met de hete jam vullen, dichtdraaien en op zijn kop op een handdoek laten afkoelen!

   Succes en eet smakelijk! Laat eens weten of het gelukt is!

  Nieuws van de vereniging

  Voor dit jaar zijn alle tuinen verhuurd.

  De vrije tuin van Joyce is vorig jaar in bruikleen gegeven aan enkele tuinders en in het voorjaar aan Wesley Waasdorp verhuurd.

  Aan de andere kant is de voormalige tuin van Mohammed voor de helft verhuurd aan Hans Vernooij die nu twee halve tuinen in gebruik heeft. De andere helft is aan   Vletter verhuurd. We hebben momenteel 4 aanmeldingen voor een tuin. Deze tuinliefhebber hebben we tot op heden teleur moeten stellen. 

  Regelmatig bieden we lokale media stukjes aan om onze vereniging te promoten. Naar aanleiding van een artikel van ons in “Alles in Kaag en Braassem” over tuinieren in coronatijd heeft Ineke op 4 april een interview gegeven op Studio Kaag en Braassem. Hartstikke leuk om de vereniging zo onder de aandacht te brengen. Het help ons verder in de verhuur van tuinen. Zoals je hierboven leest met succes

  Als vereniging kopen we zaden in voor onze leden. Dit jaar hebben we voor ruim €900,- ingekocht. De korting was ongeveer 28%. Deze korting is geheel ten goede gekomen aan de deelnemende leden. Als extra service hebben we mestkorrels ingekocht tegen een aantrekkelijke prijs.

  Er zijn 25 zakken verkocht. Voor wie interesse heeft we hebben nog een klein voorraadje staan. Voor €11,- per zak kun je ze bestellen bij de secretaris.

  We hebben er al meer over geschreven, asbest! In de jaarvergadering is afgesproken dat leden zelf op hun tuin aanwezig asbest verwijderen. Er zijn leden die dit oppakken maar gaandeweg vastlopen bij de gemeente. Voor wie wil weten hoe het zit. Op onze site vind je de noodzakelijke informatie.    

  Een van onze leden, Dennis Jong, werkt in de voedselketen. Door de coronacrisis is lukt het hem even niet om z’n tuin bij te houden.

  We hebben afgesproken dat we voor dit jaar zijn tuin zullen bijhouden. We hebben dit vormgegeven door de tuin in te zaaien met een bijentrekkend bloemenmengsel. Goed voor de bijtjes en leuk voor leden die af en toe een veldboeketje op tafel willen zetten.

  Bladluizen en rupsen bestrijden met rabarber!!

  Van rabarber kun je een gier maken die voor verschillende planten als meststof kan gebruiken. De verdunde gier als meststof, de onverdunde gier als extract ter bestrijding van bladluizen en rupsen. De gier wel buiten maken want door het gistingsproces kan het behoorlijk stinken!

  Hoe maak je de gier

  •  Neem een grote emmer en vul deze met water.
  •  Voeg rabarberbladeren toe (1 kilo per 10 liter water).
  • Laat de emmer staan en wacht een paar dagen
  • Roer het mengsel 2x per dag goed door.
  •  Na ongeveer drie dagen komt het natuurlijke gistingsproces op gang. Dit is te zien aan de belletjes die zich in het water vormen
  • Na 10 tot 14 dagen is de rabarbergier klaar. Bij warm weer soms wat eerder.
  • Zorg dat er altijd voldoende zuurstof bij het mengsel kan.
  • Nu kan je de gier gaan zeven. Gebruik hiervoor een oude doek of eventueel een keukenzeef.
  • De gier kun je in plastic flessen of in een emmer bewaren.

  Als  je de gier als meststof wil gebruiken dan deze eerst verdunnen met water met een veerhouding van 1 op 10. Van 10 liter gier kun je dus 100 liter meststof maken. De gier op de aarde rond de planten gieten. Door de stoffen die zich in de gier bevinden, zullen de planten goed groeien en beter bestand zijn tegen bladluizen en rupsen. Bespuit het gewas eens in de week of om de twee weken met het rabarberaftreksel. Bij koolgewassen alleen rond de stam gieten

  Thee van rabarber

  Indien je last hebt van een luizen of rupsenplaag die je onmiddellijk wil bestrijden dan kun je eens proberen om rabarber thee te maken. Rabarber thee is erg effectief tegen luizen, rupsen en witte koolvlieg.

   Het recept

  * Pluk ongeveer één kilo rabarberbladeren.
  * Snijd de bladeren in repen.
  * Kook de rabarberbladeren ongeveer 20 minuten in een pan met 2 liter water.
  * Laat het mengsel afkoelen.
  * Zeef het extract.
  * Voeg één eetlepel natuurlijke zeep toe
  * Verdun het mengsel nu verder met water in een verhouding van 1 op 4

  Nu kan je het  extract nu over de planten vernevelen. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag om minder risico te lopen op verbranding van het blad. De zeep in het recept is om het extract beter aan het blad te laten hechten. Wil je liever geen zeep gebruiken dan is suiker een optie.

  De veenmol, een lastig insect!

  De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is een insect uit de familie Gryllotalpidae. Andere namen zijn aardkrekel of molkrekel, maar het is geen directe familie van krekels, wel valt de veenmol onder dezelfde orde Orthoptera. De bruin-zwarte veenmol is een insect van ongeveer 5 cm lang, met graafpoten zoals de gewone mol. Hij graaft onderaardse gangen, waarbij veel wortels worden afgebeten. Op deze wijze kan de veenmol in korte tijd ernstige wortelschade toebrengen. De veenmol leeft van larven, rupsen en wormen, maar ook van plantaardige delen, zoals wortels. Hij bevindt zich voornamelijk onder de grond, in graslanden en moestuinen, met een voorkeur voor vochtige en humusrijke bodems. De dieren maken ’s nachts een doordringend tjirpend geluid. Veenmollen vallen onder de Flora en Faunawet en zijn dus beschermd. Het is verboden om veenmollen te doden.
  Wat te doen
  Van veenmollen kun je op verschillende wijzen verlost worden:

  • Ze zijn te vangen door een plastic bakje, conservenblikje of bv een jampotje tot 5 cm onder het oppervlak in te graven, liefst in een mollengang. Dan leg je er een plaatje glas of hout overheen. De mol zal er tijdens zijn wandeling op stuiten en in vallen. Aangetrokken door de warmte en de beschutting die het biedt. Elke ochtend even checken.
  • Nesten ruimen en zo de populatie verkleinen. Wortels zijn geliefd bij veenmollen, veenmollen maken graag een nest onder peen en wortelen. Je kunt de nestplaatsen herkennen door geel wordend loof boven het nest. Als je dit weet kun je het nest weghalen.
  • Bestrijding door de inzet van aaltjes, een soort mini wormpjes genaamd: Steinernema carpocapsae. Deze aanpak kun je het beste samen met andere tuinders doen. De aaltjes worden als poeder in een zakje geleverd. Zo klein zijn die beestjes, gewoon poeder. Het poeder moet in water worden opgelost en vervolgens over de tuin worden verspreid.

  Voor deze biologische bestrijdingswijze zou je kunnen kijken op sites als:
  www.natuurlijkemuur.nl/c-2534754/natuurlijke-plaagbestrijding
  www.ecostylewebshop.nl/tuin/biologische-bestrijding/
  www.biocontrole.nl/plaagbestrijding.html